Фонд оценочных средств для специальности 190631


РЕКОМЕНДОВАН
Протокол заседания Экспертного совета
№ __________ 2014 года
УТВЕРЖДЕН
заместитель директора по УМР работе
_____________________ О.А. Пермикина
Подпись
МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ ОМСКОЙ ОБЛАСТИ
бюджетное образовательное учреждение Омской области
«Омский автотранспортный колледж»
ФОНД
ОЦЕНОЧНЫХ СРЕДСТВ
ПО УЧЕБНОЙ ДИСЦИПЛИНЕ
ОГСЭ 03. Иностранный язык (английский)
основной профессиональной образовательной программы (ОПОП) по специальности СПО
190631.51 Техническое обслуживание и ремонт автомобильного транспорта ( углубленной подготовки) 3 год обучения
ОМСК, 2014
Разработчик ФОС: Рыбина О.С.


I. Общие положения
В результате освоения дисциплины обучающийся должен уметь:
- общаться (устно и письменно) на иностранном языке на профессиональные и повседневные темы;
- переводить (со словарем) иностранные тексты профессиональной направленности; самостоятельно совершенствовать устную и письменную речь, пополнять словарный запас
В результате освоения дисциплины обучающийся должен знать:
- лексический (1200 - 1400 лексических единиц) и грамматический минимум, необходимый для чтения и перевода (со словарем) иностранных текстов профессиональной направленности
Результатом освоения программы является также освоение студентами общих компетенций.
Код и название компетенций
Раздел, тема
Компоненты, составные части ОК и ПК
ОК 1. Понимать сущность и социальную значимость своей будущей профессии, проявлять к ней устойчивый интерес. Тема 5.1.
Т ема 5.3.
Тема 6.1.
Тема 6.2.
Тема 6.3.
Тема 7.1.
Тема 7.2.
ОК 1. Понимать сущность своей будущей профессии.
ОК 1. Понимать сущность и социальную значимость своей будущей профессии, проявлять к ней устойчивый интерес.
ОК 2. Организовывать собственную деятельность, выбирать типовые методы и способы выполнения профессиональных задач, оценивать их эффективность и качество. Тема 5.1.
Тема 5.2.
Тема 5.3.
Тема 6.1.
Тема 6.2..
Тема 6.3.
Тема 7.1.
ОК 2. Уметь организовывать собственную деятельность, выбирать способы употребления грамматических правил, тренировочных упражнений, предложенных заданий.
ОК 3. Принимать решения в стандартных и нестандартных ситуациях и нести за них ответственность.
Тема 5.1.
Тема 5.3.
Тема 6.2
Тема 7.1.
Тема 7.3.
Тема 7.4
ОК 3. Принимать решения в различных ситуациях (при выполнении заданий, целесообразности отбора информации).
ОК 4. Осуществлять поиск и использование информации, необходимой для эффективного выполнения профессиональных задач, профессионального и личностного развития. Тема 5.3..
Тема 6.2.
Тема 6.3.
Тема 7.2.
Тема 7.3
Тема 7.4.
ОК 4. Осуществлять поиск информации, необходимой для эффективного выполнения задания (составления монологич. высказывания по теме, написания реферата, работе с текстом, подготовки к ролевой игре) и личностного развития.
ОК 5. Использовать информационно-коммуникационные технологии в профессиональной деятельности. Тема 5.3.
Тема 6.3 ОК 5. Использовать ИКТ (при написании и оформлении реферата).
ОК 6. Работать в коллективе и команде, эффективно общаться с коллегами, руководством, потребителями. Тема 5.2.
Тема 5.3
Тема 6.1 ОК 6. Уметь работать в команде, эффективно общаться с товарищами (при составлении диалога, работе в парах, обсуждении в группе), руководством (собеседование о приёме на работу).
ОК 7. Брать на себя ответственность за работу членов команды (подчиненных), результат выполнения заданий. Тема 5.1
Тема 5.2.
ОК 7. Брать на себя ответственность за результат выполнения заданий (при работе в парах).
ОК 8. Самостоятельно определять задачи профессионального и личностного развития, заниматься самообразованием, осознанно планировать повышение квалификации. Тема 5.3.
Тема 6.1
Тема 6.3
ОК 8. Самостоятельно определять задачи, заниматься самообразованием при выполнении самостоятельной работы, для профессионального и личностного развития.
ОК 9. Ориентироваться в условиях частой смены технологий в профессиональной деятельности. Тема 7.1.
Тема 7.2
ОК 9. Быть готовым к осуществлению деятельности в измененных условиях, ориентироваться в условиях частой смены технологий в проф. деятельности.
ОК 10. Исполнять воинскую обязанность, в том числе с применением полученных профессиональных знаний (для юношей). Тема 5.1.
Тема 5.2 ОК 10. Быть патриотом, гордиться своей Родиной, историей отечественного автопрома.
II. Комплекты измерительных материалов
2.1. Комплект измерительных материалов текущего контроля
(Контрольная точка 1)
1. Паспорт оценочных средств контрольной точки № 1
В результате оценки осуществляется проверка следующих объектов:
Таблица 2
Объекты оценивания Показатели Критерии Тип задания
(№ задания или вопроса) Форма аттестации
Знать правила построения утвердительных и вопросительных предложений в настоящем, прошедшем, будущем времени и уметь их строить Составление предложений из предложенных слов
Составленные предложения соответствуют правилам построения
практическое задание
Тест №1
Знать способ образования прошедшего времени Past Simple
Употребление видовременных форм глаголов в Past Simple Выбран правильный вариант формы глагола практическое задание Знать личные и притяжательные местоимения, уметь применять их в речи Выбор правильного варианта ответа из трёх предложенных
Вариант ответа выбран верно
практическое задание Знать лексические единицы, уметь читать и понимать текст.
Установление логической последовательности в тексте с использование слов. Логическая последовательность установлена практическое задание 2. Форма текущего контроля и процедура проведения
Контрольная точка №1 проводится в виде теста согласно Технологической карте, утверждённой 26.10.2013г. по темам: Первый автомобиль и автомобилестроители. Современное автомобильное производство. Ведущие автомобилестроительные компании
На выполнение теста отводится 40 минут. Тест состоит из 2х вариантов, включает в себя 20 заданий . При выполнении заданий студентам разрешается пользоваться словарём.
3. Система и критерии оценок результатов текущей аттестацииЗа правильное выполнение каждого задания студент получает 1 балла. Для успешного выполнения теста обучающимся необходимо набрать от 15 до 20 баллов.
Таблица3
Диапазон
оценки в баллах Описание оценок Перевод баллов в оценку
1 2 3
17 - 20 Отлично - теоретическое содержание материала освоено полностью, без пробелов, необходимые практические навыки в основном сформированы, задания выполнены. Отлично (5)
15-17 Хорошо - теоретическое содержание материала освоено полностью, без пробелов, некоторые практические навыки сформированы недостаточно, некоторые задания выполнены с ошибками. Хорошо (4)
12-15 Удовлетворительно - теоретическое содержание материала освоено частично, но пробелы не носят существенного характера, необходимые практические навыки в основном сформированы, некоторые из выполненных заданий, содержат ошибки. Удовлетворительно (3)
Менее 12 Условно неудовлетворительно - теоретическое содержание материала освоено частично, необходимые практические навыки не сформированы, большинство заданий не выполнено, либо выполнено с ошибками; при дополнительной самостоятельной работе над материалом возможно повышение качества выполнения заданий. Неудовлетворительно (2)
4. Пакет заданий
вариант I
Вставьте подходящую форму глагола.
1. I … a letter now.
a. am writing b. have written c. wrote d. was writing
2. He … a letter since 2 o’clock.
a. is writing b. has written c. have been writing d. has been writing
3. She … a letter yesterday.
a. has written b. wrote c. is writing d. has been writing
4. We often … letters.
a. are writing b. have written c. have been writing d.write5. He … a letter when we came.
a. write b. was writing c. has been writing d. has written
6. She … the letter by 4 o’clock tomorrow.
a. will write b. will be writing c. will have written d. writes
Раскройте скобки и поставьте глаголы в нужную грамматическую форму
7) We (to like) to read books in the evening. 8). He always (to watch) TV at 7 o’clock. 9). They seldom (to go) for a walk in the yard. 10). She usually (to take) a shower at 8.30. 
Образуйте сравнительную степень от прилагательного “big”
11) a) biger c)biggest
b)More big d) bigger
Дайте верный эквивалент термина
12) engine
а) двигатель b) насос c) катушка зажигания
13) spring valve
a)кольцо b) клапанная пружина c) колесо
14) piston
a) руль b) свеча зажигания c) поршень
15) exhaust valve
a) выпускной клапан b) впускной клапан c) коромысло
16) pulley
a) скорость b) шкив c) шатун
17) spark plug
a) свеча зажигания b) система зажигания c) система охлаждения
18) The _____has the job of keeping the fluid moving through this system of plumbing and hidden passages.
a) cooling fan b) water pump c) intake valve
19) A is placed between the engine and the radiator to make sure that the coolant stays above a certain preset temperature
a) upper hose b) thermostat c) pressure cap
20) If the coolant temperature falls below this temperature, the blocks the coolant flow to the radiator
a) water pump b) lower hose c) thermostat
Вариант II
Вставьте подходящий вариант.
1.In winter the days are______ than in summer.
a) longer                b) larger                      c) shorter                           d) warmer
2.Bananas are______________ than apples.
a) tasty                   b) tastyer                    c) tastier                             d) more tastier
3. There _____________ many sweets in the vase.
a) is                        b) are                           c) be                                  d) been
4. There ___________ some butter in the fridge.
a) is                        b) are                           c) be                                   d) been
5. Nick’s car is _________________ than Mike’s car.
a) good                   b) gooder                    c) better                               d) the best
6. This book is ______________ than that book.
a) worse                 b) the worst                 c) bad                                   d)badly
7. It often _________________ in spring.
a) is raining            b) rains                        c) rain                                 d) raining
Выберите необходимую форму глагола
8).Where _________ you live?
a) do                       b) does                          c) are                               d) is
9). Where _________________ now?
a) do you go             b) are you going           c) is  you going              d) are you go
10).You ___________ the results of your test next week.
a) will know            b) know                       c) knew                            d) shall know
11). Bob __________ us yesterday.
a) didn’t helped        b) did help                   c) didn’t help                   d) doesn’t help
Подчеркните правильную форму прилагательного:
Take this book. It is (necessary) for you than for me. (more necessary, the most necessary, necessarier).
He is (witty) of all in our group. (wittyest, wittyer, the wittiest)
Dan’s jeans are (cheap) than Peter’s ones. (cheaper, cheapper, more cheap)
Last summer was the (hot). (hotest, hot, hottest).
Дайте верный эквивалент термина
16) air cooled
a) воздушное охлаждение b) антифриз c) жидкостное охлаждение
17) piston skirt
a) юбка поршня b) тормозной диск c) топливно воздушная смесь
18) upper hose
a) радиатор b) масло c) верхний шланг
19) coolant
a) охлаждающая жидкость b) нижний шлангc) двигатель
20) connecting rod
a) шатун b) шкив c) уплотнительная прокладка
5. Бланк ответов
Бланк ответов студентов находится в Приложении 1.
6. Эталон ответов (ключи для проверки)
Таблица 4
вариант I вариант II
1) a 1) c
2) d 2) c
3) b 3) b
4) d 4) a
5) b 5) c
6)c 6) a
7) like 7) b
8) watches 8) a
9) go 9) b
10) takes 10) a
11) d 11) c
12) a 12) more necessary
13) b 13) the wittiest
14) c 14) cheaper
15) a 15).the hottest
16) b 16) a
17) a 17) a
18) b 18) c
19) b 19) a
20) c 20) a
7. Протокол результатов текущего контроля
Протокол результатов текущего контроля контрольной точки №1 находится в Приложении 1.
2.2. Комплект измерительных материалов текущего контроля
(Контрольная точка 2)
1. Паспорт оценочных средств контрольной точки № 2
В результате оценки осуществляется проверка следующих объектов:
Таблица 5
Объекты оценивания Показатели Критерии Тип задания
(№ задания или вопроса) Форма аттестации
Знать спряжение глагола to be в настоящем времени, уметь использовать глагол в речи. Правильное спряжение глагола to be в настоящем времени.
Глагол в предложении использован верно.
Практическое задание
Тест № 2
Знать правила образования страдательного и действительного залога Использование нужного залога
Грамматические конструкции в страдательном залоге Практическое задание
Знать основные способы словообразования Выбор способа словообразования Часть речи образована верно. Практическое задание
Знать профессиональную лексику, уметь читать и понимать текст профессиональной направленности.
Установление соответствий между английским термином и его верным переводом.
Адекватный перевод технического текста. Соответствия установлены верно.
Текст переведён адекватно.
Практическое задание
2. Форма текущего контроля и процедура проведения
Контрольная точка №2 проводится в виде теста согласно Технологической карте, утверждённой .10.2013г. по темам Двигатель – один из основных компонентов автомобиля. Составные части автомобиля. Двигатель автомобиля. На выполнение теста отводится 50 минут. Тест состоит из 2х вариантов, включает в себя 7 заданий. При выполнении заданий студентам разрешается пользоваться словарём. За каждое задание студент получает 5 балла. В общей сложности для успешного выполнения теста студент может набрать максимальное число баллов 35 баллов.
3. Система и критерии оценок результатов текущей аттестации
Таблица 6
Диапазон
оценки в баллах Описание оценок Перевод баллов в оценку
1 2 3
32- 35 Отлично - теоретическое содержание материала освоено полностью, без пробелов, практические навыки в основном сформированы, все задания выполнены, качество выполнения большинства из них оценено числом баллов, близким к максимальному. Отлично (5)
30 - 25 Хорошо - теоретическое содержание материала освоено полностью, без пробелов, некоторые практические навыки сформированы недостаточно, все задания выполнены, некоторые виды заданий выполнены с ошибками. Хорошо (4)
24 - 20 Удовлетворительно - теоретическое содержание материала освоено частично, но пробелы не носят существенного характера, необходимые практические навыки сформированы, большинство заданий выполнено, некоторые из выполненных заданий, содержат ошибки. Удовлетворительно (3)
Менее 20 Условно неудовлетворительно - теоретическое содержание материала освоено частично, необходимые практические навыки не сформированы, большинство заданий не выполнено, либо качество их выполнения оценено числом баллов, близким к минимальному; при дополнительной самостоятельной работе над материалом курса возможно повышение качества выполнения учебных заданий. Неудовлетворительно (2)
4. Пакет заданий
вариант 1
1) Найдите из правой колонки русские слова и словосочетания, соответствующие английским из левой колонки.
1. power plant a. сцепление
2. chassis b. силовая передача
3. body c. главная передача
4. power train d. колеса
5. running gear e. система рулевого управления
6. steering system f. капот
7. brakes g. полуоси
8. clutch h. ходовая часть
9. gearbox i. топливная система
10. propeller shaft j. стеклоочистители
11. final drive k. коробка передач
12. rear axle l. система смазки
13. axle shafts m. силовая установка
14. frame n. рама
15. wheels o. в свою очередь
16. springs p. тормоза
17. hood q. рессоры
18. fenders r. также
19. windshield wipers s. шасси
20. fuel system t. карданный вал
21.cooling system u. задний мост
22. lubricating system v. источник энергии
23.in turn w. система охлаждения
24.as well x. крылья
25.source of power y. кузов
2)Выберите и запишите соответствующий описанию механизм.
1.Mechanism which is used to stop the car.
a) clutch; b) brakes; c) gearbox; d) steering system.
2.Mechanism which is used to guide the car.
a) clutch; b) brakes; c) gearbox; d) steering system.
3.Mechanism which engages or disengages the engine and the car wheels.
a) clutch; b) brakes; c) gearbox; d) steering system.
4.Mechanism which is used to change the speed of the car.
a) clutch; b) brakes; c) gearbox; d) accelerator.
5.Mechanism which is used to guide the car in one or the other directions.
a) clutch; b) brakes; c) gearbox; d) steering system.
6.Device which is designed to measure the speed of the car.
a) heater; b) windscreen; c) speedometer; d) tachometer.
3) Переведите интернациональные слова.
Specialist, automobile, industry, production, phase, technology, process, test, mass, fact, service, comfortable, ecological, method, type, corrosion, material, optimal, problem, mechanism, control, system.
4) Образуйте с помощью суффикса –tion, -ment, существительные от следующих глаголов
to produce , to require, to operate; to accelerate; to construct, to evaluate, to generate
5)Образуйте множественное число следующих существительных.
A box, a knife, a factory, a tooth, a vice, a day, a saw, a file, a businessman, a bench. 6) Переведите текст с английского на русский
Components of the AutomobileThe automobile is made up of three basic parts: the power plant, or the engine, the chassis and the body. The engine is the source of power that makes the wheels rotate and the car move. It includes fuel, cooling, lubricating and electric systems. Most automobile engines have six or eight cylinders. The chassis includes a power train (power transmission), a running gear, steering and braking systems as well. The power train carries the power from the engine to the car wheels.
The power transmission, in turn, contains the clutch, gearbox, propeller or cardan shaft, final drive, differential, rear axle and axle shafts. The running gear consists of a frame with axles, wheels and springs. The body has a hood, fenders and accessories: the heater, stereo tape recorder, windshield wipers, conditioner, speedometer and so on.
7) Найдите в тексте английские эквиваленты предложений и запишите их.
1.Автомобиль состоит из трех основных частей: двигателя, шасси и кузова.
2.Двигатель — это источник энергии.
3.Двигатель включает в себя топливную, охлаждающую, смазывающую и электрическую системы.
Вариант II
Найдите из правой колонки русские слова и словосочетания, соответствующие английским из левой колонки.
1.automobile construction college2.to graduate from the college3.low fuel consumption4.to deal with5.designing cars6.mass production7.long service life8.driving safety9.to work out10.ease of maintenance11.the technology of manufacturing processes12.to put into mass production13.to subject to tests14.a rigid quality control15.to meet up-to-date demands (requirements)
16.rapid acceleration17.smooth-acting clutch18. silent gearbox19.dependable brake20.steering system
21.an academic program
22.experts
23.ignition system
t. массовое производство
u. система рулевого управления
v. малый расход топлива
w.приёмистостьa. долгий срок службы
b. простое техобслуживание
c. запустить в массовое производство
d. подвергать испытаниям
e. плавное сцепление
f. отвечать современным требованиям
g. иметь дело
h. надежные тормоза
i. учебная программа
j. разрабатывать
k. система зажигания
l. безопасность вождения
m. автомобилестроительный колледж
n. жесткий контроль качества
o. бесшумная коробка передач
p. конструирование автомобилей
q. окончить колледж
r. технология производственных процессов
s. специалисты
Переведите на русский язык интернациональные слова.
Chassis, structure, system, integral, construction, steel, vibration, passenger, metal, contact
Переведите данные предложения с русского на английский
1) Современный автомобиль должен обладать следующими качествами: быть приёмистым, иметь плавное сцепление, бесшумную коробку передач, надежные тормозную и рулевую системы, быть легким в управлении.
2) Двигатель автомобиля также должен иметь небольшой расход топлива и быть экологичным.
Раскройте скобки
This is the most . . . . . . concert I‘ve ever been to. (Expense)
Her husband’s not a very…...person. (Patience)
Susan is very…...and wants to do well. (Ambition)
Show some……. Don’t you like the idea? (Enthuse)
Her problem is that she has not enough……in herself. (Confide)
Dan is really very……, even rude sometimes. (Polite)
Выберите правильную форму множественного числа существительных:
Lady – (ladys, ladies, нет множ.числа)
Wife – ( wifes, wifs, wives)
Fox – (fox, foxs, foxes)
Monkey – ( monkeys, monkeis, monkes)
Tooth – (tooths, teeth, toothes)
6)Переведите текст с английского на русский
Internal Combustion EnginesThe first internal combustion engine light enough in weight was the gasoline engine, invented by a German named Otto. At the same time Dr. Rudolph Diesel was working on the diesel engine. The Diesel engine is similar to the gasoline engine in many ways. There are many variations in engine arrangements, but the basic parts of most 4-stroke cycle engines are similar.

5. Бланк ответов
Бланк ответов студентов контрольной точки №2 находится в Приложении 2.
6. Эталон ответов (ключи для проверки)
Таблица 7
вариант I вариант II
Задание 1
1) m 1) m
2)s 2)a
3)y 3) v
4) b 4) g
5) h 5) p
6)e 6) t
7)p 7) a
8)a 8) l
9)k 9) j
10)t 10) b
11)c 11) r
12)u 12) c
13)g 13) d
14)n 14) n
15)d 15) f
16)q 16) n
17)f 17) e
18)x 18) o
19)j 19) h
20)i20) u
21)n 21) i22)l 22) s
23)o 23) k
24)r 25)v Задание 2
b Chassis - шасси
c Structure - структура
a System - система
c Integral – составная часть
d Construction -конструкция
c Steel - сталь
Vibration - вибрация
Passenger - пассажир
Metal - металл
Contact - контакт
Задание 3
Specialist - специалист The modern automobile must have following qualities: rapid acceleration, smooth-acting clutch, dependable brake and steering systems and silent gearbox
System - система The engine of the car should have low fuel consumption and be ecological
Automobile - автомобиль phase -фаза Industry – индустрия, промышленность Technology - технология process - процесс Production - производство Mass - масса Test - тест Control - контроль Mechanism - механизм Problem - проблема Optimal - оптимальный Material - материал Corrosion - коррозия type - типа Method - метод Ecological - экологичныйComfortable - удобный Service - сервис Fact -факт Задание 4
to produce - production
to require -requirement
to operate - operation
to accelerate - acceleration
to construct - construction
to evaluate - evaluation
to generate - generation
Expensive
Patient
Ambitious
Enthusiasm
Confidence
polite
Задание 5
A box - boxes
Lady - ladies
a knife - knives Wifе - wives
a factory - factories Foх - foxes
a tooth - teeth Tooth - teeth
a vice - vices Monkey - monkeys
a day - days a saw - saws a file - files a businessman - businessmen a bench - benches Задание 6
Компоненты автомобиля
Автомобиль состоит из трех основных частей: иловой установки или двигателя, шасси и кузова.
Двигатель является источником энергии, которая заставляет колеса вращаться и автомобиль двигаться. Двигатель включает в себя топливную, охлаждающую, смазывающую и электрическую системы. Большинство автомобильных двигателей имеют шесть или восемь цилиндров.
Шасси включает в себя силовую передачу (трансмиссию), ходовую часть, систему рулевого управления и тормозную систему.
Силовая передача, в свою очередь, содержит сцепление, коробку передач, карданный вал
Передача электроэнергии, в свою очередь, содержит сцепления, коробку передач, главную передачу, дифференциал, задний мост и полуоси. Ходовая часть состоит из рамы с осями, колес и рессор.
Кузов имеет капот, крылья и дополнительные аксессуары: обогреватель, стерео магнитофон, дворники, кондиционер, спидометр и так далее. Двигатели внутреннего сгорания
Первый двигатель внутреннего сгорания достаточно легкий в весе был бензиновый двигатель, изобретенный немец Отто. В то же время д-р Рудольф Дизель работает на дизельном двигателе. Дизельный двигатель похож на бензиновом двигателе во многих отношениях. Есть много вариантов в механизмах двигателя, но основные части большинства двигателей 4-тактных схожи.
Задание 7 1)The automobile is made up of three basic parts: the power plant, or the engine, the chassis and the body. 2) The engine is the source of power
3)he engine includes fuel, cooling, lubricating and electric systems
2.3. Комплект измерительных материалов промежуточного контроля
(3 семестр)
1. Паспорт оценочных средств промежуточного контроля
В результате оценки осуществляется проверка следующих объектов:
Таблица 8
Объекты оценивания Показатели Критерии Тип задания
Форма аттестации
Уметь переводить (со словарем) иностранные тексты профессиональной (технической) направленности;
Знать профессиональную лексику, систему времен в английском языке Грамотный перевод текста профессиональной направленности. Лексико-грамматические задания
Контрольная работа
Знать лексический (1200 - 1400 лексических единиц) и грамматический минимум, необходимый для чтения и перевода (со словарем) иностранных текстов профессиональной направленности. Развёрнутый ответ по определённому грамматическому материалу.
Текст переведён правильно текст
2. Форма текущего контроля и процедура проведения
Контрольная точка №3 проводится в виде контрольной работы согласно Технологической карте, утверждённой 26.10.2012г. по всему разделу. На выполнение контрольной работы отводится 90 минут. Контрольная работа состоит из 2х вариантов, включает в себя 7 заданий. При выполнении заданий студентам разрешается пользоваться словарём.
2. Форма промежуточного контроля и процедура проведения
Формой промежуточной аттестации по дисциплине в первом семестре согласно учебному плану является зачет.
3. Система и критерии оценок результатов промежуточной аттестации
Каждому студенту необходимо дать ответ на теоретический вопрос (3 - 5 баллов), касающийся знания правил, и перевести текст профессиональной направленности (7 - 10 баллов), выполнить задания, данные к нему (3 - 5 баллов). При переводе текста студентам разрешается пользоваться словарём.
Таблица 9
Диапазон
оценки в баллах Описание оценок Зачет
1 2 3
13 - 20 зачтено - теоретическое содержание материала освоено полностью, без пробелов, необходимые практические навыки в основном сформированы, однако они могут быть недостаточными;
перевод текста и задания к нему выполнены, хотя некоторые ответы могут содержать ошибки; качество выполнения оценено числом баллов, близким к максимальному, зачтено
0 - 13 незачтено - теоретическое содержание материала освоено частично, необходимые практические навыки работы с текстом не сформированы, большинство заданий не выполнено, либо качество их выполнения оценено числом баллов, близким к минимальному; при дополнительной самостоятельной работе над материалом курса возможно повышение качества выполнения заданий. незачтено4. Пакет заданий
4.1. Теоретические задания
1. Текст задания: расскажите о модальных глаголах, повелительном наклонении
2.Текст задания: расскажите о структуре простого распространенного предложения
3.Текст задания: расскажите про образование простого настоящего времени Present Simple
4.Текст задания: расскажите о местоимениях (личных притяжательных, указательных, вопросительных) в английском языке, приведите примеры.
5. Текст задания: расскажите о степени сравнения прилагательных
6. Текст задания: расскажите про образование страдательного залога в английском языке
7. Текст задания: расскажите о
8. Текст задания: расскажите о видовременной группе будущее время в английском языке, приведите примеры.
9.Текст задания: расскажите о техническом английском, особенностях технического перевода с английского языка, приведите примеры
10. Текст задания: расскажите о терминологии, способах образования новых терминов, основных типах словарей в английском языке, приведите примеры.
11. Текст задания: расскажите об образовании множественного числа существительных в английском языке, приведите примеры.
12. Текст задания: расскажите про образование прямой и косвенной речи
13. Текст задания: расскажите о понятии «интернационализмы»
14.Текст задания: расскажите об образовании простого прошедшего времени
15. Текст задания: расскажите о модальных глаголах в английском языке, приведите примеры.
4.2. Практические задания
ПРАКТИЧЕСКОЕ ЗАДАНИЕ (ПЗ) № 1
Текст задания: Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
Several Italians recorded designs for wind driven vehicles. The first was Guido da Vigevano in 1335. It was a windmill type drive to gears and thus to wheels. Vaturio designed a similar vehicle which was also never built. Later Leonardo da Vinci designed a clockwork driven tricycle with tiller steering and a A Catholic priest named Father Ferdinand Verbiest has been said to have built a steam powered vehicle for the Chinese Emperor Chien Lung in about 1678. There is no information about the vehicle, only the event. Since Thomas Newcomen built his first steam engine only in 1712, we can guess that this was possibly a model vehicle powered by a mechanism like Hero’s steam engine, a spinning wheel with jets on the periphery. Newcomen’s engine had a cylinder and a piston and was the first of this kind, and it used steam as a condensing agent to form a vacuum and with an overhead walking beam, pull on a rod to lift water. It was an enormous thing and was strictly stationary. The steam was not under pressure, just an open boiler piped to the cylinder. It used the same vacuum principle that Thomas Savery had patented to lift water directly with the vacuum, which would have limited his pump to less than 32 feet of lift. Newcomen’s lift would have only been limited by the length of the rod and the strength of the valve at the bottom.
Who invented a clockwork driven tricycle
When Thomas Newcomen built his team engine?
ПРАКТИЧЕСКОЕ ЗАДАНИЕ (ПЗ) № 2
Текст задания: Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
Henry Ford had an engine running by 1893 but it was 1896 before he built his first car. By the end of the year Ford had sold his first car, which he called a Quadracycle, for $200 and used the money to build another one. With the financial backing of the Mayor of Detroit, William C. Maybury and other wealthy Detroiters, Ford formed the Detroit Automobile Company in 1899. A few prototypes were built but no production cars were ever made by this company. It was dissolved in January 1901. Ford would not offer a car for sale until 1903. The first closed circuit automobile race held at Narragansett Park, Rhode Island, in September 1896. All cars were Duryeas and a Morris & Salom Electrobat. Thirteen Duryeas of the same design were produced at the factory in 1896, making it the first production car. In 1898, the brothers Duryea, the owners of the factory, went their separate ways and the Duryea Motor Wagon Company was closed. Charles, who was born in 1861 and was eight years older than Frank, had taken advantage of Frank in publicity and patents. Frank went out on his own and eventually joined with Stevens Arms and Tool Company to form the Stevens—Duryea Company which was sold to Westinghouse in 1915. Charles tried to produce some of his own hare-brained ideas with various companies until 1916. Thereafter, he limited himself to writing technical book and articles. He died in 1938. Frank got a half a million dollars for the Westinghouse deal and lived in comfort until his death in 1967, just seven months from his 98th birthday.
How was called the first vehicle made by Ford?
Who formed the Detroit Automobile company?
ПРАКТИЧЕСКОЕ ЗАДАНИЕ (ПЗ) №3
Текст задания: Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
The "UAS" Model
This model designed as "go anywhere" vehicle is built by the Ulyanovsk Plant. It gives high performance under all conditions. All the four wheels of this model are driving ones. Roadless is easily overcome at medium speeds. Stable suspension gives great riding comfort even under off-road conditions.
To protect passengers and the driver from sun rays, winds and rains the UAS is equipped with a weather proof hood. In cold weather an effective heater system may be switched on.
This model possesses excellent road stability and is easy in control. Well-balanced, synchromesh gearbox, effective brakes provide additional conveniences for the driver. Maintenance of the car is extremely simple, as all points, which are frequently lubricated and adjusted are easily accessible. The body is an all-metal, two-door, eight - seater construction. The clutch is of a single dry plate type.
The transmission has three forward and one reverse speeds. The lower gear can be put in only when the front axle is engaged.
1. At what plant is the model built?
2. Does it give high performance under all conditions?
3. At what speeds is roadless overcome?
4. What is done to protect passengers from wind and rain?
ПРАКТИЧЕСКОЕ ЗАДАНИЕ (ПЗ) № 4
Текст задания: Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
Benz, Karl (1844 — 1929) was a German inventor of the automobile, who devoted his life to making a horseless vehicle. When Benz's three-wheeled engine-driven machine (the first "car") appeared on the streets in 1885, people couldn't believe that it moved without the aid of horses. It was a great triumph to him because Benz built a new engine that was lighter and more powerful than any other. He put it onto a chassis and got power from the engine to the wheels. Benz's first car was a great achievement for him. Everything — the engine, fuel transmission, controls — had been developed and designed by him. The wheels were driven by means of a chain, and there were two speeds. In his early days the speed limits were 12 kilometers an hour outside the city, six — inside. Benz realized that he would never be able to improve his cars if this rule were not changed. He thought up a plan. He invited the Minister to ride in his car and agreed with a milkman that the latter would wait with his horse for them on a certain place. When Benz, with the Minister in his car, passed the milkman, the latter started off, passed the car at a good speed and laughed at them. The plan worked perfectly. The Minister ordered to go faster. But Benz referred to speed limit. "Never mind", said the Minister. Thus Benz won the day.
When Benz’s first car appeared on the streets?
What were the speed limits?
What was the Benz plan?
ПРАКТИЧЕСКОЕ ЗАДАНИЕ (ПЗ) № 5
Текст задания: Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
Every mechanical workshop is equipped with machine tools. They are the main source for the manufacture of component parts of all machines and mechanical devices. There are about 500 kinds of machine tools. Some perform a single operation, such as drilling. Others, called machining centers, carry out several kinds of tasks. These numerous machine tool types fall into two categories. The first group is called “metal-cutting”, the second – “metal-forming”. The machine tools of this group remove some material from the workpiece and thy are much stronger than the workpiece itself. The examples of metal-cutting machines are lathes and drill presses.
1. What is mechanical shop equipped with?
2. How many kinds of machine tools are there?
3. What operations do they perform?

ПРАКТИЧЕСКОЕ ЗАДАНИЕ (ПЗ) № 6
Текст задания: Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
The pump scavenge two-stroke-cycle engine designed by Sir Dugald Clerk in 1879 was the first successful two- stroke engine; thus the two-stroke-cycle engine is sometimes called the Clerk engine. Uniflow scavenging took place – fresh charge entering the combustion chamber above the piston while the exhaust outflow occurred through ports uncovered by the piston at its outermost position. Low- and medium-speed two-stroke marine diesels still use this system, but high-speed two-stroke diesels reverse the scavenging flow by blowing fresh charge through the bottom inlet ports, sweeping up through the cylinder and out of the exhaust ports in the cylinder head . With the two-stroke-cycle engine, intake and exhaust phases take place during part of the compression and power stroke respectively, so that a cycle of operation is completed in one crankshaft revolution or two piston strokes. Since there are no separate intake and exhaust strokes, a blower is necessary to pump air into the cylinder for expelling the exhaust gases and to supply the cylinder with fresh air for combustion.
Who designed two-stroke-cycle engine?
How two-stroke diesels reverse the scavenging flow?
ПРАКТИЧЕСКОЕ ЗАДАНИЕ (ПЗ) № 7
Текст задания: Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
The Japanese automobile market is the second largest in the world, with the domestic automobile industry manufacturing ten million vehicles a year. Consequently, entry to the Japanese automobile parts market is a key component of the Asian strategy of foreign parts manufacturers. As the volume of business conducted outside the confines of the conglomerate system increases (spurred on by increased capital participation in Japanese automobile manufacturers by foreign automobile manufacturers), the barriers to entry to the Japanese parts market are shrinking. In response to this changing landscape, foreign parts manufacturers have been entering the market with renewed vigor since the latter half of the 1990s. Typically, a foreign parts manufacturer may gain a foothold in the Japanese market by acquiring a stake in an established Japanese manufacturer and making it a subsidiary. Alternatively, the foreign parts manufacturer may establish a joint venture with a Japanese manufacturer. The advantage of these approaches is that the foreign company can make use of the Japanese manufacturer’s production facilities and tap in to its existing business with Japanese automobile manufacturers.
What is the advantage of Japanese approach?
What is the key component of Asian strategy ?
ПРАКТИЧЕСКОЕ ЗАДАНИЕ (ПЗ) № 8
Текст задания: Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
Mechanical engineers have a wide range of job opportunities. They may be management, sales, development, research, or design or production engineers in industries such as food, steel, chemicals and heavy and light engineering. They also can work in service industries such as transport and gas, water and electricity. Mechanical engineers are vital to the running of plants. Without them production would be impossible. Each plant is likely to be different. Some are large; some are small and most are complex. The main operational objectives of safety, efficiency and profitability are common to them all and demand a range of technical and personal skills from the engineers. Mechanical engineers are concerned with machines, mechanisms and energy conversion. Mechanical equipment is at the core of the plants. Each plant is different from the next: the machines are particular to the process involved in making the end product and mechanical engineers are involved in their design, building and operation. They are at the forefront of technology: pressing the limits of material capability, developing new materials of construction, specifying complex machines and doing all of this with the most sophisticated design techniques.
What are the fields of mechanical engineers?
Is production possible without engineers?
What is at the core of the plants?
ПРАКТИЧЕСКОЕ ЗАДАНИЕ (ПЗ) № 9
Текст задания: Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
BASIC ENGINEERING PROCESSES
The processing of metals is considered to be the most indispensable part of fabricating a wide range of products, such as the tiniest parts used in electronics, electrical and radio engineering, watch-making, all kinds of measuring devices, etc., on the one hand, and gigantic parts for turbines, engines, machine-tools and even whole sections of machines to produce machinery, on the other. Metal processing is known to involve the following major techniques: casting, forming, machining, joining, and heat treatment, each of these manufacturing processes representing a particular branch of the metal- processing industry. Casting may be briefly described as shaping by means of transforming the metal from liquid to solid state in specially designed moulds, some castings being usable as they come from the mould, others — requiring machining and finishing operations.
What does metal processing involve?
What is casting?
ПРАКТИЧЕСКОЕ ЗАДАНИЕ (ПЗ) № 10
Текст задания: Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
INDUSTRIAL ENGINEERING AND AUTOMATION
A major advance in the twentieth century manufacturing was the development of mass production techniques. Mass production refers to manufacturing processes in which an assembly line, usually a conveyer belt, moves the product to stations where each worker performs a limited number of operations until the product is assembled. In the automobile assembly plant such systems have reached a highly-developed form. A complex system of conveyer belts and chain drives moves car parts to workers who perform the thousands of necessary assembling tasks.
Mass production increases efficiency and productivity to a point beyond which the monotony of repeating an operation over and over slows down the workers. Many ways have been tried to increase productivity on assembly lines: some of them are as superficial as piping music into the plant or painting the industrial apparatus in bright colors; others entail giving workers more variety in their tasks and more responsibility for the product.
These human factors are important considerations for industrial engineers who must try to balance an efficient system of manufacturing with the complex needs of workers.
Another factor for the industrial engineer to consider is whether each manufacturing process can be automated in whole or in part. Automation is a word coined in the 1940s to describe processes by which machines do tasks previously performed by people. The word was new but the idea was not. We know of the advance in the development of steam engines that produced automatic valves. Long before that, during the Middle Ages, windmills had been made to turn by taking advantage of changes in the wind by means of devices that worked automatically. Automation was first applied to industry in continuous-process manufacturing such as refining petroleum, making petrochemicals, and refining steel. A later development was computer-controlled automation of assembly line manufacturing, especially those in which quality control was an important factor.
What ways have been increased productivity on assembly lines?
What is the automation?
Where was automation first applied?
ПРАКТИЧЕСКОЕ ЗАДАНИЕ (ПЗ) № 11
Текст задания: Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
Automobiles are trackless, self-propelled vehicles for land transportation of people or goods, or for moving materials. There are three main types of automobiles. They are passenger cars, buses and lorries (trucks).The automobile consists of the following components: a)the engine; b)the framework: c)the mechanism that transmits the power-engine to the wheels; d)the body.
Passenger cars are, as a rule, propelled by an internal combustion engine. They are distinguished by the horse-power of the engine, the number of cylinders on the engine and the type of the body, the type of tpansmission, wheeelbase, weight and overall length.
There are engines of various designs. They differ in the number of cylinders, their position, their operating cycle, valve mechanism, ignition and cooling system.
Most automobile engines have six or eight cylinders, although some four-, twelve-, and sixteen-cylinder engines, are used. The activities that take place in the engine cylinder can be divided into four stages which are called strokes. The four strokes are: intake, compression, power and exhaust. «Stroke» refers to the piston movement. The upper limit of piston movement is called top dead centre, TDC. The lower limit of piston movement is called bottom dead centre, BDC.A stroke constitutes piston movement from TDC to BDC or from BDC to TDC. In other words, the piston completes a stroke each time it changes the direction of motion.
How do the passenger cars work?
How differ the engines?
How many components does the automobile have?
ПРАКТИЧЕСКОЕ ЗАДАНИЕ (ПЗ) № 12
Текст задания: Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
An automobile, powered by a petrol engine, begins to operate when the driver turns a flywheel connected to the engine crankshaft. As the crankshaft revolves, a mixture of fuel and air is drawn from a carburetor into the engine cylinders. The ignition system provides the electric sparks that ignite this mixture. The resultant explosions of the mixture turn the crankshaft, and the engine starts moving. By regulating the flow of the fuel and air with a throttle, the driver controls the rotational speed of the crankshaft.
Cooling, electrical ignition and lubrication systems are of great importance for the good performance of a car. The lights, radio and heater add to the flexibility, comfort and convenience of the car. The indicating devices keep the driver informed as to engine temperature, oil pressure, amount of fuel, and battery charging rate.
Brakes are of drum and disk types. The steering system consists of a manually operated steering wheel which is connected by a steering column to the steering gear from which linkages run to the front wheels. It is difficult to turn the steering wheel, and special hydraulic power mechanisms are used to lessen this effort. Suitable springings are used against shocks. These are leaf springs, coil springs, torsion bars and air suspensions.
What does the ignition system provide?
What are the main systems in the car?
What is the purpose of indicating device?
ПРАКТИЧЕСКОЕ ЗАДАНИЕ (ПЗ) № 13
Текст задания: Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
Diesel engines
The oil engine (diesel engine) is also a form of internal combustion engine. It has the usual arrangement of cylinder, piston, connecting rod, crank, inlet and exhaust valves as we find in petrol engine. In place of carburetor and sparking plug it has an injection pump and a fuel injection valve (injector).Unlike spark-ignition engines it uses the heat of compression to fire the fuel and is, therefore, called compression-ignition engine.
It utilizes a fuel known as diesel oil, which is forced in the form of a fine spray through a suitable nozzle directly into the combustion space. No mixture of fuel and air is introduced into the cylinder, the compression-ignition (CI) engine draws in pure air only. This air is then compressed by the ascending piston to a high pressure. As a result of it the temperature of the air is raised considerably so that the fuel oil injected into the cylinder ignites rapidly. Thereafter the gaseous products expand providing the energy for the power stroke.
The high-output oil engines are nearly all of two-stroke type. The charge is filled into the cylinder by means of a blower which assists both the intake and exhaust processes. One cycle completed within one revolution, i.e. in two strokes-compression and expansion
What is oil engine?
What does the diesel engine use?
ПРАКТИЧЕСКОЕ ЗАДАНИЕ (ПЗ) № 14
Текст задания: Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
Air-cooled engines
All vehicle engines are air-cooled to some degree. Even in water-cooled engines heat is transmitted first from cylinder to water and afterwards, in the radiator, from water to air. This method of cooling is not difficult to accomplish, because the heat taken off the hot cylinder walls by water can be distributed without difficulty upon the large cooling surface of the radiator, and so easy transmission of air is made possible.
Reciprocating engines used in aircraft are almost entirely air-cooled. Aircaft engines cooled by air are manufactured today in sizes ranging from 50 to 3500 hp and they superseded water-cooled engines. The principal advantages of air-cooled aircraft engines are low weight, and greater reliadilim reliability in operation. Modern motor-cycles are also designed almost exclusively with air-cooled engines.
New designs of air-cooled vehicle engines are notable for their easy maintenance, reliability and economical operation.
Are the all engines are air-cooled?
What kind of engines do the motorcycles have?
Are the air-cooled engines easy at maintenance and reliable?
ПРАКТИЧЕСКОЕ ЗАДАНИЕ (ПЗ) № 15
Текст задания: Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
Machines and work
Defined in the simplest terms a machine is a device that uses force to accomplish something. More technically, it is a device that transmits and changes force or motion into work. This definition implies that a machine must have moving parts. A machine can be very simple, like a block and tackle to raise a heavy weight, or very complex, like a railroad locomotive or the mechanical systems used for industrial processes.
A machine receives input from an energy source and transforms it into output in the form of mechanical or electrical energy. Machines whose input is a natural source of energy are called prime movers. Natural sources of energy include wind, water, steam, and petroleum. Windmills and waterwheels are prime movers; so are the great turbines driven dy water or steam that turn the generators that produce electricity; and so are internal combustion engines that use petroleum products as fuel. Electric motors are not prime movers, since an alternating current of electricity which supplies most electrical energy does not exist in nature.
Terms like work, force, and power are frequently used in mechanical engineering, so it is necessary to define them precisely. Force is an effort that results in motion or physical change. If you use your muscles to lift a box you are exerting force on that box. The water which strikes the blades of a turbine is exerting force on those blades, thereby setting them in motion.
In a technical sense work is the combination of the force and the distance through which it is exerted.
To produce work, a force must act through a distance. If you stand and hold a twenty-pound weight for any length of time, you may get very tired, but you are not doing work in an engineering sense because the force you exerted to hold up the weight was not acting through a distance. However, if you raised the weight, you would be doing work.
Power is another term used in special technical sense in speking of machines. It is the rate at which work is performed.
How it is called the machines whose input is a natural source of energy?
What do the natural sources of energy include?
What is the force?
7. Протокол результатов промежуточного контроля
Протокол результатов промежуточного контроля находится в Приложении 5.
2.4. Комплект измерительных материалов текущего контроля
(Контрольная точка 4)
1. Паспорт оценочных средств контрольной точки № 4
В результате оценки осуществляется проверка следующих объектов:
Таблица 10
Объекты оценивания Показатели Критерии Тип задания
(№ задания или вопроса) Форма аттестации
Знать правила называния дат и уметь называть даты. Выбор правильного ответа из предложенных. Вариант ответа выбран верно. практическое задание
Тест № 3
Знать правила построения предложений в прошедшем времени и уметь строить такие предложения. Определение соответствий между глаголами и их видовременными формами. Соответствие определено
практическое задание Знать профессиональную лексику по теме устройство мотоцикла и уметь читать и переводить текст профессиональной направленности. Установление логической последовательности в тексте с использование слов.
Логическая последовательность установлена. практическое задание 2. Форма текущего контроля и процедура проведения
Контрольная точка № 4 проводится в виде теста согласно Технологической карте, утверждённой 26.10.2012г. по темам 7.3, 7.4 Ремонт автомобиля. Устранение неполадок в автомобиле. В автомастерской. На выполнение теста отводится 40 минут. Тест состоит из 2х вариантов, включает в себя 20 вопросов 1 и 2 уровня сложностей каждый. При выполнении заданий студентам разрешается пользоваться словарём.
3. Система и критерии оценок результатов текущей аттестации
За правильное выполнение каждого предложения студент получает 1 балл. Для успешного выполнения теста обучающимся необходимо набрать от 14 до 20 баллов.
Таблица 11
Диапазон
оценки в баллах Описание оценок Перевод баллов в оценку
1 2 3
18 - 20 Отлично - теоретическое содержание материала освоено полностью, без пробелов, необходимые практические навыки в основном сформированы, задания выполнены. Отлично (5)
16 - 17 Хорошо - теоретическое содержание материала освоено полностью, без пробелов, некоторые практические навыки сформированы недостаточно, некоторые задания выполнены с ошибками. Хорошо (4)
14 - 15 Удовлетворительно - теоретическое содержание материала освоено частично, но пробелы не носят существенного характера, необходимые практические навыки в основном сформированы, некоторые из выполненных заданий, содержат ошибки. Удовлетворительно (3)
Менее 14 Условно неудовлетворительно - теоретическое содержание материала освоено частично, необходимые практические навыки не сформированы, большинство заданий не выполнено, либо выполнено с ошибками; при дополнительной самостоятельной работе над материалом возможно повышение качества выполнения заданий. Неудовлетворительно (2)
4. Пакет заданий
Вариант 1
Закончите предложения, выбрав правильный глагол в страдательном залоге.
1. My question… yesterday.
a) was answered b) were answered c) will be answered d) is answered
2. Hockey …. in winter.
a) were played b) are played c) is played d) am played
3. Mushrooms …. in autumn.
a) was gathered b) is gathered c) am gathered d) are gathered
4. Many houses …. during the Great Fire of London.
a) is burnt b) will be burnt c) was burnt d) were burnt
5. His new book … next year.
a) is finished b) are finished c) was finished d) will be finished
6. Flowers … in shops and in the streets.
a) was sold b) were sold c) is sold d) am sold
7. St Petersburg … in 1703.
a) is founded b) are founded c) were founded d) was founded
8. Bread …. every day.
a) am eaten b) are eaten c) is eaten d) were eaten
9. The letter … yesterday.
a) will be received b) were received c) was received d) is received
10. Nick … to Moscow next week.
a) was sent b) were sent c) is sent d) will be sent
Соотнесите английский термин и его русский эквивалент.
11. reduce pollution a) эффективный способ
12. observe ecology b) вызывает больше загрязнений
13. efficient way c) низкое качество
14. course more pollutants d) снизить загрязнение
15. damage e) наносить вред
f) соблюдать экологию
Прочитайте текст, вставив пропущенные слова.
Don’t make fast starts or stops. Fast starts can ___16____ more than 50% gas than regular acceleration (as well as cause 50% more ____17_____). When a big burst of gas enters the ____18____, much of catalytic converter’s job is bypassed and the unburned gas comes out the tailpipe or is sent into the converter. Rapid acceleration is only called for in emergency or passing situations. Stopping rapidly also leaves the engine with a lot of ____19____ gas to deal with. This results in ____20____ to the converter and pollutant.
a) damage b) unburned c) emissions d) engine e) burn
Поставьте слова в правильном порядке, чтобы получились предложения.
21. air cause Cars pollution.
22. the friendly This is to environment car.
23. our We use cars fuel in efficient should ways.
24. at speeds slower reduces Driving efficiency engine.
25. emergency Rapid be can only used in acceleration.
Вариант 2
Закончите предложения, выбрав правильный глагол в страдательном залоге.
1. I …at the lesson yesterday.
a) will be asked b) is asked c) were asked d) was asked
2. I … a very interesting book at the library last weekend.
a) am given b) will be given c) was given d) were given
3. Many houses … in our town every year.
a) were built b) was built c) will be built d) are built
4. This work … tomorrow.
a) is done b) are done c) was done d) will be done
5. This text … last lesson.
a) were translated b) was translated c) are translated d) will be translated
6. These trees … last autumn.
a) will be planted b)was planted c) were planted d) are planted
7. Many interesting games always … at our PT lessons.
a) is played b) are played c) was played d) were played
8. This bone… to my dog tomorrow.
a) was given b) were given c) will be given d) is given
9. We … to a concert last Saturday.
a) was invited b) were invited c) is invited d) are invited
10. Rome … in a day.
a) weren’t built b) wasn’t built c) won’t be built d) aren’t built
Соотнесите английский термин и его русский эквивалент.
11. reduce engine efficiency a) кислородный баланс
12. poor quality b) экологически чистый автомобиль
13. zero-pollution car c) окружающая среда
14. environment d) снизить загрязнение
15. oxygen balance e) снижать эффективность двигателя
f) низкое качество

3. Прочитайте текст, вставив пропущенные слова.
There are many ways that we can ____16____ pollution by observing good gas ecology – that is using our cars in fuel ____17____ ways. Don’t move the car unless you are going somewhere. Plan ahead. Starting the car up just to move it a short distance produces more ____18____ than hours of driving on the freeway. Don’t use your heater until the car is warmed up. The ___19____will start more quickly, because it won’t be losing heat to warm you. Try to drive within 35 – 45 miles per hour when possible. Driving at slower ____20____ reduces engine efficiency and causes more pollutants.
a) pollutants b) efficient c) speeds d) engine e) reduce
Поставьте слова в правильном порядке, чтобы получились предложения.
21. slower pollutants Driving at causes speeds more.
22. fast long Idling good a after a and driving is thing.
23. uses Changing more speeds gas.
24. quality Poor gas damage engine will your.
25. many There ways reduce are pollution to.
5. Бланк ответов
Бланк ответов контрольной точки №3 находится в Приложении 3. Студентам необходимо заполнить его, вписав выбранный или собственный ответ.
6. Эталон ответов (ключи для проверки)
Таблица 12
вариант I вариант II
1a, 2c, 3d, 4d, 5d, 6b, 7d, 8c, 9c, 10d, 1d, 2c, 3d, 4d, 5b, 6c, 7b, 8c, 9b, 10b
11c, 12e, 13a, 14b, 15d 11e, 12f, 13b, 14c, 15a
16e, 17c, 18d, 19b, 20a 16e, 17b, 18a, 19d, 20c
21. Cars cause air pollution. 21. Driving at slower speeds causes more pollutants.
22. This car is friendly to the environment. 22. Idling is a good thing after a long and fast driving.
23. We should use our cars in fuel efficient ways. 23. Changing speeds uses more gas.
24. Driving at slower speeds reduces engine efficiency. 24. Poor quality gas will damage your engine.
25. Rapid acceleration can only be used in emergency. 25. There are many ways to reduce pollution.
7. Протокол результатов текущего контроля
Протокол результатов текущего контроля контрольной точки №3 находится в Приложении 3.
2.5. Комплект измерительных материалов текущего контроля
(Контрольная точка 5)
1. Паспорт оценочных средств контрольной точки №5
В результате оценки осуществляется проверка следующих объектов:
Таблица 13
Объекты оценивания Показатели Критерии Тип задания
(№ задания или вопроса) Форма аттестации
Знать модальные глаголы, уметь грамотно применять их в речи. Выбор правильного варианта ответа из четырёх предложенных. Вариант ответа выбран верно.
Задание 1
контрольная работа
Знать профессиональную лексику по теме.
Установление соответствий между английским термином и русским эквивалентом. Соответствие установлено верно
Задание 2
Уметь восстановить реплики диалога по теме «В автомастерской»
Восстановление реплик диалога из предложенных фраз. Диалог составлен верно.
Задание 3
Уметь образовывать видовременные формы глагола в настоящем, прошедшем времени Выбор правильного варианта из четырех предложенных Вариант ответа выбран правильно Задание 4
Уметь правильно выбирать соответствующие предлоги с глаголами
Выбор правильного варианта предлога Выбран соответствующий вид предлога Задание 5 Уметь читать и переводить текст профессиональной направленности.
Адекватный перевод профессионального текста на русский язык Перевод текста на русский язык выполнен верно. Задание 6 2. Форма текущего контроля и процедура проведения
Контрольная точка № 5 проводится в виде контрольной работы согласно Технологической карте, утверждённой 19. 09.2013г г., по всему разделу. На выполнение заданий отводится 90 минут. Контрольная работа состоит из 2х вариантов, включает в себя 6 заданий разного уровня сложности. При выполнении заданий студентам разрешается пользоваться словарём.
3. Система и критерии оценок результатов текущей аттестации
За правильное выполнение заданий студент получает баллы:
№ 1 – 5 баллов
№ 2 – 5 баллов
№ 3 – 10 баллов
№ 4 – 5 баллов
№ 5 – 5 баллов
№ 6 – 5 баллов
Для успешного написания контрольной работы обучающимся необходимо набрать от 18 до 35 баллов.
Таблица 14
Диапазон
оценки в баллах Описание оценок Перевод баллов в оценку
1 2 3
30 - 35 Отлично - теоретическое содержание материала освоено полностью, без пробелов, практические навыки в основном сформированы, все задания выполнены, качество выполнения большинства из них оценено числом баллов, близким к максимальному. Отлично (5)
25 - 23 Хорошо - теоретическое содержание материала освоено полностью, без пробелов, некоторые практические навыки сформированы недостаточно, все задания выполнены, некоторые виды заданий выполнены с ошибками. Хорошо (4)
22 - 18 Удовлетворительно - теоретическое содержание материала освоено частично, но пробелы не носят существенного характера, необходимые практические навыки сформированы, большинство заданий выполнено, некоторые из выполненных заданий, содержат ошибки. Удовлетворительно (3)
Менее 18 Условно неудовлетворительно - теоретическое содержание материала освоено частично, необходимые практические навыки не сформированы, большинство заданий не выполнено, либо качество их выполнения оценено числом баллов, близким к минимальному; при дополнительной самостоятельной работе над материалом курса возможно повышение качества выполнения учебных заданий. Неудовлетворительно (2)
4. Пакет заданий
вариант 1
Задание 1 . Выберите нужный модальный глагол.
1. You … drive in the left-hand lane if the right hand lane is free.
a) must b) may c) can d) must not
2. You … learn to drive from the age of 18.
a) must b) need c) can d) must not
3. Horn signaling … be used only outside city limits.
a) may b) could c) can d) must not
4. Accidents … be divided into three groups.
a) may not b) need c) can d) shall
5. The driver … be responsible for the condition of his car.
a) may b) should c) can d) must not
Задание 2. Соотнесите английское название термина и его русский эквивалент
6. Pedestrian crossing a) обгон запрещён
7. speed limit b) железнодорожный переезд
8. no entry c) двустороннее движение
9. railroad crossing d) пешеходный переход
10. two way traffic e) ограничение массы
11. intersection with the main road f) поворот на право запрещён
12. load limit g) стоянка запрещена
13. no right turn h) ограничение скорости
14. no parking i) пересечение с главной дорогой
15. overtaking prohibited j) проезд запрещён
Задание 3. Восстановите реплики диалога в правильном порядке
Tracing a Fault
N.: I don't know.
Nick: Peter, I know you are a good driver. I would like you to have a
look at my car.
P.: The carburettor is in order but the engine is misfiring. I guess
Peter: What's wrong with your car?
P.: Don't get upset about it. It won't take you long to have your
battery recharged.
P.: Let me have a look. When did you have your plugs checked?
N.: Too bad.
N.: Do you really think so?
N.: Three days ago. I thought I had run out of fuel but the tank is half full.
the battery has run down. It needs recharging.
P.: I am sure of it. I advise you to have the engine greased.
N.: I'll follow your advice. Thank you, Peter.
P.: Don't mention it, Nick. I'm very sorry I couldn't help you.
N.: Well, you helped me to find the fault. Thanks a lot. Good-bye.
P.: See you later.
Задание 4. Закончите предложения, вставив пропущенные слова.
Every year thousand people are ___16____ on the roads. Every year hundred thousand people are injured. These people are killed and injured in ____17___ accidents. Accidents are often caused by ____18____ of the people. There are rules that help to make the road____19____, but people do not follow the___20____.
a) road b) rules c) safe d) killed e) carelessness
Задание 5. Заполните пропуски в предложениях, используя послелоги: down, off, aside, on
1. Close your books and put them …
2. Take your notebooks and put … all the words that are on the board.
3. Alison is not ready yet. She hasn’t put her coat … .4. Never put … till tomorrow what you can do today.
Задание 6. Переведите текст на русский язык.
Machine-tools
Machine-tools are used to shape metals and other materials. The material to be shaped is called the workpiece. Most machine-tools are now electrically driven. Machine-tools with electrical drive are faster and more accurate than hand tools: they were an important element in the development of mass-production processes. Most machining operations generate large amounts of heat, and use cooling fluids (usually a mixture of water and oils) for cooling and lubrication.
Вариант 2
Задание 1 Выберите нужный модальный глагол.
1. The driver … observe road signs, signals and traffic lights.
a) must b) may c) can d) must not
2. The driver … be responsible for the condition of his car.
a) may b) should c) can d) must not
3. Horn signaling … be used only outside city limits.
a) may b) could c) can d) must not
4. You … learn to drive from the age of 18.
a) must b) need c) can d) must not
5. Accidents … be divided into three groups.
a) may not b) need c) can d) shall
Задание 2. Соотнесите английское название термина и его русский эквивалент
6. closed to all vehicles in all directions a) движение с прицепом запрещено
7. other dangers b) ограничение массы на ось транспортного средства
8. no entry for any power driven vehicle c) движение без остановки запрещено
9. passing without stopping prohibited d) поворот налево запрещён
10. road works e) скользкая дорога
11. no left turn f) пересечение равнозначных дорог
12. slippery road g) прочие опасности
13. crossing h) опасный поворот налево
14. dangerous bend to left i) движение запрещено
15. axle load limit j) дорожные работы
Задание 3. Восстановите реплики диалога в правильном порядке
At the Repairing Shop
M.: Let's have a look! Well, they are quite right.
Client: Good afternoon! Can you help me? There is something wrong with the engine.
Master: Hi! What is wrong with it?
С.: I don't know. It wouldn't start. Maybe the pistons and valves are in disorder.
Some time later
M.: My God! There is no petrol in the tank. How can you move drive?
C.: And what about the crankshaft, or electric spark plugs. I know absolutely nothing about the operating cycle of the engine.
Just a moment. Don't worry! We shall check up all units and how they work together.
M.: No trouble, at all. You are welcome!
C.: Really? Oh, I have forgotten to fill in the tank! I beg your pardon to trouble you!
Задание 4. Закончите предложения, вставив пропущенные слова.
In our country as in most other countries traffic keeps to the ____16_____, but in Great Britain ____17____ keeps to the left. While driving the car you can get into trouble. The data indicate that in ____18____accidents the passengers who use different kinds of safety ____19____ suffer from the impact less. It was shown that safety belts had reduced the risk of serious _____20____.
a) right b) injuries c) belts d) road e) traffic
Задание 5. Вставьте в предложения правильный модальный глагол: must, may, can, should.
1. You … switch off the electricity when you repair the socket.
2. … I switch the light on?
3. You … clean the tools before you use them.
4. I … ride a motorcycle.
Задание 6. Переведите текст на русский язык.
Machine-tools
By the beginning of the new millennium a great number of complex machine tools had been designed to speed up the production. Although these tools include features of the basic machine tools and perform the same operations, they incorporate design modifications that let them perform complex operational sequences quicker. Furthermore, after the production machine has been set up by a skilled worker or machinists, a less skilled operator also can produce parts accurately and quickly.
5. Бланк ответов
Бланк ответов Контрольной точки №5 находится в Приложении 1. Студентам необходимо заполнить его, выбрав правильный вариант ответа, или вписав свой собственный ответ.
6. Эталон ответов (ключи для проверки)
Таблица 15
вариант I вариант II
Задание 1
d 1)a
c 2)b
c 3)c
c 4)c
b 5)c
Задание 2
6) d 6) i7) h 7) g
8) j 8) a
9) b 9) c
10) c 10) j
11) i11) d
12) e 12) e
13) f 13) f
14) g 14) h
15) a 15) b
Задание 3
Tracing a FaultNick: Peter, I know you are a good driver. I would like you to have a
look at my car.
Peter: What's wrong with your car?
N.: I don't know.
P.: Let me have a look. When did you have your plugs checked?
N.: Three days ago. I thought I had run out of fuel but the tank is half full.
P.: The carburettor is in order but the engine is misfiring. I guess
the battery has run down. It needs recharging.
N.: Too bad.
P.: Don't get upset about it. It won't take you long to have your
battery recharged.
N.: Do you really think so?
P.: I am sure of it. I advise you to have the engine greased.
N.: I'll follow your advice. Thank you, Peter.
P.: Don't mention it, Nick. I'm very sorry I couldn't help you.
N.: Well, you helped me to find the fault. Thanks a lot. Good-bye.
P.: See you later.
At the Repairing Shop
Client: Good afternoon! Can you help me? There is something wrong with the engine.
Master: Hi! What is wrong with it?
С.: I don't know. It wouldn't start. Maybe the pistons and valves are in disorder.
M.: Let's have a look! Well, they are quite right.
C.: And what about the crankshaft, or electric spark plugs. I know absolutely nothing about the operating cycle of the engine.
Just a moment. Don't worry! We shall check up all units and how they work together.
Some time later
M.: My God! There is no petrol in the tank. How can you move drive?
C.: Really? Oh, I have forgotten to fill in the tank! I beg your pardon to trouble you!
M.: No trouble, at all. You are welcomeЗадание 4
16) b 16) a
17) a 17) e
18) e 18) d
19) c 19) c
20) b 20) b
задание 5
1) aside 1) must
2) down 2) may
3) off 3) should
4)on 4) can
Задание 6
Станки используются для придания формы металлам и другим материалам. Материал, из которого изготавливается форма, называется заготовка. Большинство станков сейчас работают на электричестве. Станки с электроприводом быстрее и точнее, чем ручные инструменты. Они были важным элементом в развитии процессов массового производства. Большинство машинных операций выделяют большое количество тепла и используют охлаждающие жидкости (обычно смесь воды и масла) для охлаждения и смазки.
К началу нового тысячелетия большое количество станков было сконструировано для ускорения производства. Хотя эти инструменты включают черты основных станков и осуществляют те же операции, они объединяют созданные модификации, что позволяет им осуществлять сложную операционную последовательность быстрее. Более того, после того как производственный станок был освоен опытным рабочим, менее опытный оператор также может производить части точнее и быстрее.
7. Протокол результатов текущего контроля
Протокол результатов текущего контроля Контрольной точки №5 находится в Приложении 1.
2.3. Комплект измерительных материалов промежуточного контроля
(4 семестр)
1. Паспорт оценочных средств промежуточного контроля
В результате оценки осуществляется проверка следующих объектов:
Таблица 16
Объекты оценивания Показатели Критерии Тип задания
Форма аттестации
Уметь переводить (со словарем) иностранные тексты профессиональной направленности; самостоятельно совершенствовать устную и письменную речь, пополнять словарный запас Литературный перевод текста профессиональной направленности.
Текст переведён правильно.
практическое задание
зачёт
Знать лексический (1200 - 1400 лексических единиц) и грамматический минимум, необходимый для чтения и перевода (со словарем) иностранных текстов профессиональной направленности. Развёрнутый ответ по определённому грамматическому материалу.
Ответ дан верно. теоретическое задание
2. Форма промежуточного контроля и процедура проведения
Формой промежуточной аттестации по дисциплине согласно учебному плану является зачёт. На зачёт выносятся лексические и грамматические темы, изученные в рамках данного семестра. Каждому студенту необходимо дать ответ на теоретический вопрос (3 - 5 баллов), касающийся знания правил грамматики английского языка, и выполнить практическое задание - перевод текст профессиональной направленности (7 - 10 баллов), выполнить задания, данные к нему (3 - 5 баллов). При переводе текста студентам разрешается пользоваться словарём. Теоретические задания могут повторяться, а практические задания различные.
3. Система и критерии оценок результатов промежуточной аттестации
Таблица 17
Диапазон
оценки в баллах Описание оценок Зачет
13 - 20 Теоретическое содержание материала освоено полностью, без пробелов, необходимые практические навыки в основном сформированы, однако они могут быть недостаточными;
перевод текста и задания к нему выполнены, хотя некоторые задания могут содержать ошибки. зачтено
0 - 13 Теоретическое содержание материала освоено частично, необходимые практические навыки не сформированы, задания не выполнены, либо выполнены с грубыми ошибками; при дополнительной самостоятельной работе над материалом возможно повышение качества выполнения заданий. Не зачтено

4. Пакет заданий
4.1. Теоретические задания
1. Текст задания: расскажите об английской артикуляции, фонетическом строе английского языка, приведите примеры.
2.Текст задания: расскажите о структуре простого предложения в английском языке, приведите примеры.
3.Текст задания: расскажите о видовременной группе настоящее время в английском языке, приведите примеры.
4.Текст задания: расскажите о местоимениях (личных притяжательных, указательных, вопросительных) в английском языке, приведите примеры.
5. Текст задания: расскажите о типах вопросов в английском языке, приведите примеры.
6. Текст задания: расскажите об артиклях (определённом, неопределённом, нулевом) в английском языке, приведите примеры.
7. Текст задания: расскажите о видовременной группе прошедшее время в английском языке, приведите примеры.
8. Текст задания: расскажите о видовременной группе будущее время в английском языке, приведите примеры.
9.Текст задания: расскажите о техническом английском, особенностях технического перевода с английского языка, приведите примеры
10. Текст задания: расскажите о терминологии, способах образования новых терминов, основных типах словарей в английском языке, приведите примеры.
11. Текст задания: расскажите об образовании множественного числа существительных в английском языке, приведите примеры.
12. Текст задания: расскажите о правилах образования числительных (порядковых, количественных) в английском языке, приведите примеры.
4.2. Практические задания
Условия выполнения задания
1. Место выполнения задания: в учебной аудитории во время зачётного занятия.
2. Максимальное время выполнения задания: 20 минут.
3. Вы можете воспользоваться: словарём при переводе текста.
Задание 1. Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту
Chassis
The main units of the chassis are: the power transmission, the running gear and the steering mechanism. The power transmission includes the whole mechanism between the engine and the rear wheels. This entire mechanism consists of the clutch, gearbox, propeller (cardan) shaft, rear axle, final drive, differential and axle shafts.
At the front end of the car is the engine. On the back of it is the flywheel. Behind the flywheel is the clutch. The clutch is a friction device connecting the engine with the gears of the gearbox. The main function of the gearbox is to change the speed of the car.
The power is always transmitted by the cardan shaft to the live back axle. The final drive reduces the high speed of the engine to the low speed of the driving wheels. The differential enables the driving wheels to turn at different speeds which is necessary when turning the car. The foundation of the automobile is the frame to which different chassis units are attached.
The rear axle is capable of moving up and down about the frame. The rear axle is an important part of the transmission. It carries the greater portion of the weight of the car.
The steering mechanism is designed for changing the direction of the car.
The brakes are used for stopping the car, for decreasing its speed and for holding the car position.
1.What main units does the chassis consist of?
2.Where is the engine located?
3.Where is the flywheel fixed?
4.Where is the clutch placed?
5.What is the gearbox designed for?
Задание 2. Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
Frame
The foundation of the automobile chassis is the frame which provides support for the engine, body and power-train members. Cross
members reinforce the frame. The frame is rigid and strong so that it can withstand the shocks, vibrations, twists and other strains to which it is put on the road.
The frame provides a firm structure for the body, as well as a good point for the suspension system. There are two types of frames, namely: conventional frames and integral (unibody) frames (frameless constructions).
Conventional frames are usually made of heavy steel channel sections welded or riveted together. All other parts of the car are attached to the frame.
In order to prevent noise and vibrations from passing to the frame and from there to the passengers of the car, the frame is insulated from these parts by rubber pads.
It is also important to insulate the frame in order to prevent metal- to-metal contacts.
Frameless (unibody) constructions are called so because they are made integral with the body. The body parts are used to structurally strengthen the entire car. Some unibody frames have partial front and rear frames for attaching the engine and suspension members.
1.What does the frame provide?
2.Why is the frame rigid and strong?
3.What types of frames are there?
4.What is the conventional frame made of?
5.By what is the frame insulated from the other car parts? For what purpose?Задание 3. Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту
The clutch is a friction device. It connects the engine to the gears in the gearbox. It is used for disconnecting the engine from the gearbox, for starting the car and for releasing the engine from the car wheels. The clutch is fixed between the flywheel of the engine and the gearbox und consists of two plates (discs): the friction disc and the pressure disc. The friction disc is situated between the flywheel and the pressure plate and has a hard-wearing material on each side.
The basic principal operation of the clutch is a frictional force acting between two discs. The clutch is controlled by the clutch pedal. When the pedal is at rest the clutch is engaged and the running engine is connected to the gearbox. When the pedal is pressed down the clutch is disengaged and the engine runs idly.
1.What device is the clutch?
2.What units does it connect?
3.What is the clutch used for?
4.Where is the clutch placed?
5.What plates does the clutch consist of?
6.What is the basic principal operation of the clutch?
Задание 4. Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
Gearbox
The gearbox is placed between the clutch and the propeller shaft. I lie principal function of the gearbox is to vary the speed of the car movement to meet the road conditions. The gearbox provides four forward speeds and one reverse, as follows:
1. First or low gear;
2.Second gear;
3.Third gear;
4.Fourth or top gear;
5.Reverse gear.
There are many constructional arrangements of gearboxes, which can be classified as follows:
1.Sliding-mesh type;
2.Constant-mesh type;
3.Epicyclic (planetary) type.
The sliding-mesh type is the simplest one and is the oldest historically. The constant-mesh type is the most widely used type. They are termed "ordinary" gearing, the characteristic feature of which is that I lie axes of the various gears are fixed axes. The gears simply rotate about their own axes.
The characteristic feature of epicyclic (planetary) gearing is that one gear rotates about its own axis and also rotates bodily about some other axis.
To secure the several speeds of the car the clutch shaft is mounted In direct line with the gearbox shaft. The gearbox shaft carries on it the sliding gears which are used for shifting to secure the forward speeds and the reverse drive.
1.Where is the gearbox situated?
2.What is the function of the gearbox?
3.What speeds does the gearbox provide?
4.What types of gearboxes do you know?
Задание 5. Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
Brakes
Brakes are used to slow or stop the car where it is necessary. It is one of the most important mechanisms of the car as upon its proper
performance the safety of passengers depends. Car brakes can be divided into two types, namely: drum brakes and disc brakes. The drum type may be either a band brake or a shoe brake. Depending on their functions, the automobile has foot brakes and hand brakes (parking brakes). According to their mode of operation, the brakes are classified as: mechanical brakes, hydraulic brakes, airbrakes, electric brakes. Brakes are controlled by the brake pedal.
Most braking systems in use today are hydraulic. This system consists of a master cylinder mounted on the car frame and wheel cylinders. When the driver pushes down on the brake pedal, it forces the piston to move in the master cylinder and brake fluid is delivered from 11 to the wheel cylinders. The piston movement causes brake shoes to move and the brakes are applied (the brake shoes are pressed against the brake drums).
The air brake uses compressed air to apply the braking force to the brake shoes.
Electric brakes use electromagnets to provide the braking effort against the brake shoes.
Formerly brakes were applied only to the two rear wheels, but now all cars are equipped with all-wheels brakes. Today many improvements are being made in brakes.
1. What is the function of the brakes?
2. What types are brakes divided into?
3. What brakes do you know according to their mode of operation?
4. What braking systems are used today?
5. By what are brakes controlled?
6. When are brakes applied?
Задание 6. Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту
Steering System
То guide the car, it is necessary to have some means of turning the front wheels so that the car can be pointed in the direction the driver wants to go. The steering wheel in front of the driver is linked by gears and levers to the front wheels for this purpose. The front wheels are on pivots so they can be swung to the left or right. They are attached by steering knuckle arms to the rods. The tie-rods are, in turn, attached (o (he pitman arm.
When the steering wheel is turned, gearing in the steering gear as- sembly causes the pitman arm to turn to the left or right. This movement is carried by the tie-rods to the steering knucle arms, and wheels, musing them to turn to the left or right
The steering system incorporates: the steering wheel and column, steering gear, pitman arm, steering knuckle arm, front axle, steering knuckle pivot, tie-rods.
There are several different manual steering gears in current use, such as the rack and pinion type and the recirculating ball type. The
rack and pinion steering gear is widely used. Another manual steering gear which is popular in imported cars is the worm and sector type.
The steering wheel and column are the source of injury to the driver, air bags and other devices being developed now to safe the life of a driver.
Energy-absorbing columns must stop the steering wheel and column from being pushed to the rear as the front of the car is crushed in an impact.
Energy-absorbing columns must also provide the driver with a tolerable impact as he moves forward and strikes the wheel with his chest.
1.What mechanism is necessary to guide the car?
2.How is the steering wheel connected to the front wheels?
3.Why can the front wheels be swung to the left or to the right?
4.What does the manual steering system incorporate?
Задание 7. Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту
The Саr and the EnvironmentMost of us know that cars cause air pollution. Scientists tell us that if we don't do something soon, we will be unable to repair the damage that we are causing to our planet. What are some of the things we can do to help?
1.Buy a fuel-efficient car and keep it that wayGood gas is a way to stop pollution. Choose a car that is friendly to the environment when you buy one.
2.Keep your car tuned upA car that badly tuned releases more pollutants into the air. If you keep track of your gas mileage, you'll know when something is wrong. A badly tuned car uses almost 10% more gas than a well-tuned car. Other ways to waste gas are:
Idling your car unnecessarily. If you are stopped for longer than a minute, it is more fuel efficient to turn off your engine.
Using dirty fuel filters. Dirty fuel filters waste gas.
Air Conditioner Maintenance. Of course, this causes a big problem for both us and our mechanics. Our mechanics will have to make sure that there are no leaks, and fix them if there are, before they can add any R-12 (freon) to our air conditioning systems. Naturally, this cost will be passed along to us.
What are the things that can help prevent car pollution?
What do fuel filters waste?
Задание 8. Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
Gas Ecology
There are many ways that we can reduce pollution by observing good gas ecology — that is using our cars in fuel efficient ways. Don't move the car unless you are going somewhere. Plan ahead. Starting the car up just to move it a short distance produces more pollutants than hours of driving on the freeway. Don't use your heater until the car is warmed up. The engine will start more quickly, because it won't be losing heat to warm you.Try to drive within 35-45 miles per hour when possible. Driving at slower speeds reduces engine efficiency and causes more pollutants. Don't make fast starts or stops. Fast starts can burn more than 50% gas than regular acceleration (as well as cause 50% more emissions). When a big burst of gas enters the engine, much of catalytic converter's job is bypassed and the unburned gas comes out the tailpipe or is sent into the converter. Rapid acceleration is only called for in emergency or passing situations. Stopping rapidly also leaves the engine with a lot of unburned gas to deal with. This results in damage to the converter and pollution. Try not to idle. At bank lines and fast food places with over thirty second waits, turn the engine off, and restart it. It is more fuel efficient, and causes less pollution. The only time that idling is a good thing is after a long, fast run. Idling the engine for a minute or so after one of these helps get rid of any hot spots and fuel vapors.
Keep to steady speeds on the highway. Changing speeds produces more pollution and uses more gas. Don't use the air conditioner unless you have to. It makes your engine work harder, uses more gas, and causes more pollution. Most evaporative emissions get into the atmosphere when we put gas in our cars. Make sure your gas cap is the right one, and in good working order. Gas caps don't cost that much, but are very important in anti-pollution.
Since gasoline expands, never overfill your tank. It will wind up leaking out.
Use known brands of gas. Poor quality gas will not save you money. Instead, it will foul your engine and cause it to function badly. Try several different brands and octane ratings to find out which makes you car the happiest, and stay with it.
1) What gives the changing speed?
2) what is the disadvantage of using air conditioner?
Задание 9. Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
Road Safety
Every year several thousand people are lolled on the roads. Every year hundred thousand people are injured. These people are killed and injured in road accidents.
Accidents are often caused by carelessness of the people. There are rules that help to make the roads safe, but people do not follow the rules.
In our country as in most other countries traffic keeps to the right, but in Great Britain traffic keeps to the left. While driving the car you can get into trouble. The data indicate that in road accidents the passengers who use different kinds of safety belts suffer from the impacts less than the passengers who don't use ones. It was shown that safety belts had reduced the risk of serious injuries.
Accidents can be divided into three types as follows:
1.Head-on impacts between cars;
2.Side impacts caused by accidents at intersections;
3.Rear impacts in which the car (often stationary) is struck from the rear by another car.
Head-on accidents are the most numerous in which the driver and the front seat passenger suffer head injuries. That is why the most important function of safety belts is to protect the driver and passenger from head injury.
In up-to-date cars various types of safety cushions are used to protect the lives of those sitting in the car. But the gold rule is to be careful on the road while driving the car.
As far as the pedestrians are concerned they should obey the following rules: before crossing the road, stop and look both ways. Look right, look left, and then look right again. If the road is clear, it is safe to cross it.
What is the purpose of seat belts?
What must the pedestrians do while crossing he road?
Задание 10. Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
According to official accounts, after lengthy discussion, the BMW R71 motorcycle was found to most closely match the Red Army's requirements. Five units were purchased through some Swedish intermediaries. Soviet engineers in Moscow dismantled the five BMWs, and made molds and dies to produce their own engines and gearboxes in Moscow. Early in 1941, the first prototypes of the M-72 motorcycle were shown to Stalin who made the decision to enter mass production. One of the original BMWs purchased through the Swedish intermediaries still is on display in the IMZ-Ural factory museum. In 1941, BMW began series production of the R75 and ended production of the R71.
1. What motorcycle was found ideally to the Red Army's requirements?
2. How were five units purchased?
3. What did soviet engineers in Moscow do with the R71 motorcycles?
4. What decision did Stalin make according to the prototypes of the M-72 motorcycle?
5. When did BMW begin series production of the R75 and end production of the R71?
Задание 11. Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык. Ответьте на вопросы, данные к тексту.
The main products today are the heavy duty Ural sidecar motorcycles designed for rough Russian roads, and the cruiser Wolf and Solo. There are many places in Russia where a poor road, or an altogether lack of roads, makes horses and URAL motorcycles necessary. URAL motorcycles are equipped with four-stroke, air-cooled, flat-twin engines, a four speed gear box with reverse gear, shaft drive, two disc dry clutch, spring shock absorbers, and drum brakes. Some newer solo models have been developed for western markets, and the company has developed an engine that meets the standards required by the modern sporting and leisure rider.
1. What are the main products today?
2. What are the heavy duty Ural sidecar motorcycles designed for?
3. What are URAL motorcycles equipped with?
4. Why were some newer solo models developed?
5. What standards does the engine meet?
Задание 12. Прочитайте текст профессиональной направленности и переведите его на русский язык.
URAL motorcycles are mainly exported to Australia, the United Kingdom, France, Netherlands, Belgium, Spain, Greece, Norway, Finland, Iceland, Sweden, Germany, Egypt, Iran, South Africa, Brazil, Uruguay, Paraguay, and the United States. The total number of sales since the factory was founded has been over 3.2 million. IMZ-Ural is the only Russian manufacturer of large capacity motorcycles and one of few manufacturers of sidecar motorcycles in the world. Like most motorcycle manufacturers, Ural now sources pre-made components in many cases — buying alternators from Nippon Denso, brakes from Brembo, handlebar controls from Domino, forks from Paioli, ignitions from Ducati Energia, etc. The company still makes the frame, the engine and the body parts.
1. Where are mainly URAL motorcycles exported to?
2. What is the total number of sales of URAL motorcycles?
3. How many manufacturers of large capacity motorcycles are there in the world?
4. Does Ural source pre-made components in many cases?
5. What does the company still make?

7. Протокол результатов промежуточного контроля
Протокол результатов промежуточного контроля находится в приложении 5 и представляет собой зачётную ведомость, которую заполняет преподаватель по итогам зачёта.
Приложение 1
Бланк ответов контрольной точки №1
Группа ________ Курс _______ Дата_________________
Дисциплина ____________________________________________________
Специальность __________________________________________________
ФИО Студента __________________________________________________
Вариант № _____
Впиши выбранный номер ответа или собственный ответ
№ задания Номера ответов № задания Номера ответов
1 14 2 15 3 16 4 17 5 18 6 19 7 20 8 21 9 22 10 23 11 24 12 25 Приложение 2
Бланк ответов контрольной точки №2
Группа ________ Курс _______ Дата_________________
Дисциплина ____________________________________________________
Специальность __________________________________________________
ФИО Студента __________________________________________________
Вариант № _____
Напиши собственный ответ
Приложение 3
Бланк ответов контрольной точки №3
Группа ________ Курс _______ Дата_________________
Дисциплина ____________________________________________________
Специальность __________________________________________________
ФИО Студента __________________________________________________
Вариант № _____
Впиши выбранный номер ответа или собственный ответ
№ задания Номера ответов № задания Номера ответов
1 112 12 3 13 4 14 5 15 6 16 7 17 8 18 9 19 10 20 Приложение 4
Бланк ответов контрольной точки №4
Группа ________ Курс _______ Дата_________________
Дисциплина ____________________________________________________
Специальность __________________________________________________
ФИО Студента __________________________________________________
Вариант № _____
Напиши собственный ответ
Приложение 5
Протокол результатов промежуточного контроля
МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ ОМСКОЙ ОБЛАСТИ
бюджетное образовательное учреждение Омской области
среднего профессионального образования
«Омский автотранспортный колледж»
2013-2014
учебный год
ЗАЧЕТНАЯ ВЕДОМОСТЬ
Учебная дисциплина: _____________________________________
Преподаватель: __________________________________________
Группа: _____________
№ п/пФамилия, имя, отчество студента Оценка Подпись преподавателя
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Дата проведения зачета _______________
Результаты: Успеваемость:
общая ________% качественная ________%
«отлично» ________________
«хорошо» ________________
«удовлетворительно»_______
«неудовлетворительно»_____

Преподаватель______________

Приложенные файлы


Добавить комментарий